Acur (Dondurulmuş) 250 gr -/+50gr / ÜRÜNLER / Acur (Dondurulmuş)

Acur (Dondurulmuş)
Miktar : 250 gr -/+50gr
Fiyatı : 200.00 TL
KARGO ÜCRETİ ALICIYA AİTTİR.
Bu ürün dondurulmuştur!
Acurun Faydaları Nelerdir?
Küte bir salatalık çeşididir. Bazı yörelerde acur, acur olarak da bilinmektedir. Latince ismi ise Cucumis Flexuosus’dur. Acur İngilizcede ermeni salatalığı olarak bilinir. Acur, Kabakgiller familyasındandır. Çiçekleri sarı renklidir. Meyvesi 4-8 santimetre çapında 30-50 santimetre uzunluğundadır. Meyvenin kabuğu beyazımsı-yeşil renkli ve uzunlamasına çizgilere sahiptir. Acur bitkisinin meyveleri hıyara benzemektedir, fakat ondan daha sert, etli, uzun bir şekle sahiptir. Türkiye’de Doğu, Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Küte çiğ olarak da yenebilir. Küte’nin turşusu ve yemeği yapılmaktadır.
Küte’nin salatalıktan farkı şunlardır:
- İnce çizgileri vardır.
- Daha gevrektir.
- Açık yeşil renge sahiptir.
- Küte, diğer salatalık çeşitlerine göre daha hızlı büyür. Bunun dışında sıcağa diğer çeşitlerine göre daha dayanıklıdır.
- Küte içinde; sodyum, fruktoz, potasyum mineralleri ve A vitamini, C Vitamini, K vitamini vardır.
KÜTE BESİN DEĞERİ NEDİR?
- Bir adet acur besin değeri:
- 9 gram karbonhidrat
- 2 gram lif
- 3 gram şeker
- 1 gram protein
- Tiamin günlük ihtiyacınızın %5’ini
- B6 vitamini günlük ihtiyacınızın %4’ünü
- K vitamini günlük ihtiyacınızın %4’ünü
- Manganez günlük ihtiyacınızın %6’sını karşılar
ACURUN FAYDALARI NELERDİR?
- Düşük kalorili bir bitkidir. Bundan dolayı da kilo vermek isteyenler için güzel bir alternatiftir. Ayrıca lif yönünden de zengin olması açlık hissini engellemede yardımcıdır.
- C vitamini, A vitamini yönünden zengindir. Bu vitaminler; yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerle savaşma da etkin olduklarından acur yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır.
- Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır. Ayrıca potasyum kötü kolesterol oranını da düşürerek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
- Çözünür lif açısından zengindir. Bundan dolayı acur, kabızlık problemi çekenler için oldukça faydalıdır.
- K vitamini yönünden de zengindir. Bu vitamin sayesinde vücuttaki kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcıdır.
- Son senelerde yapılan çalışmalar; acurun beyindeki nörolojik yapıların hasarlarını azaltarak alzheimer hastalığına yardımcı olduğu görülmüştür.
- Yemek sindiriminizi kolaylaştırır.
- Mevsim geçişlerinde vücuttaki sıvı değişir. Bu değişim bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Uzmanlar bu yüzden hem sıvı tüketimini hem de sıvı bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesini öneriyor. Karpuz ve salatalık gibi acurda bu bakımdan etkili bir besindir. İçeriğinde yüzde 80 oranda su bulunur. Bu da böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar.
- Hurma ile beraber tüketildiği vakit vitamin eksikliğine iyi gelir.
- Küte koklamak baygınlığı geçirdiği görülmüştür.
- Olgun Küte; rendelenip, bal ile karıştırılıp yenilirse sarılık hastalığının geçmesine yardımcıdır.
- Küte çekirdekleri dövülüp sonra kaynatılır. Daha sonra da balla tatlandırılıp aç karnına 1 çay bardağı içilir ise idrar söktürmeye yardımcıdır.
- Böbrek ağrılarını tedavi edici özelliği mevcuttur. Ayrıca böbrek taşlarını düşürmede etkilidir.
- Küte düzenli olarak tüketildiğinde vakit kanı temizlemeyi sağlamaktadır.
- Yaprakları kullanılarak, köpek ısırıklarında ısırılan yaralı bölgeye sarılabilir.
- Küte yaprağı köpek, böcek ve sivrisinek gibi hayvanların ısırığına iyi gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ısırığın neden olacağı enfeksiyonu önceden önler. Bazı alternatif tıp kitapların da ormanda çok vakit geçirmek zorunda kalan insanlar hep yanlarına bu yapraklardan alırlarmış.
- Küte sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede beyne giden sinyaller güçlenir. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan unutkanlık gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer.
Dikkat: internetten alıntıdır.
Bilgiler doktor tavsiyesi değildir.